مخزن کرایوژنیک
مایعات برودتی معمولاً گازهای مایع در دمای -150 درجه سانتیگراد یا کمتر هستند. گازهای رایج عبارتند از: اکسیژن، آرگون، نیتروژن، هیدروژن و هلیوم. آنها در مخازن ذخیره سازی برودتی با طراحی خاص ذخیره می شوند. مخازن برودتی که با نام مخزن کرایوژنیک هم شناخته شدهاند برای ذخیره گازهای مایع در دماهای کمی بالاتر استفاده می شوند که نمونه هایی از آن عبارتند از گاز طبیعی مایع (LNG)، دی اکسید کربن و اکسید نیتروژن. مخازن برودتی به عنوان یک منبع گاز حجیم برای سیستم تامین و توزیع گاز عمل می کنند که امکان اتصال به تجهیزات کاربر و همچنین برای تکمیل مجدد را فراهم می کند. کاربردها شامل پردازش فلز، فناوری پزشکی، الکترونیک، تصفیه آب و تولید انرژی و صنایع غذایی است.
کاربرد های مخزن کرایوژنیک
مایعات برودتی همچنین برای کاربردهای خنککننده در دمای پایین، مانند اتصالات مهندسی شیرینک، انجماد مواد غذایی و ذخیرهسازی نمونههای زیستی استفاده میشوند. مخازن برودتی با مشخصات بالایی مطابق با قوانین طراحی بین المللی طراحی و تولید می شوند. آنها باید به اندازه کافی قوی باشند تا گاز را تحت فشار و مقداری در خود نگه دارند، با عایق بسیار کارآمد برای به حداقل رساندن نشت حرارتی و حفظ مایع در دمای سرد آن. آنها برای برنامه های استاتیک یا قابل حمل در دسترس هستند. مخازن برودتی استاتیک برای استفاده در یک مکان ثابت طراحی شده اند.
مخازن متحرک کوچکتر که روی چرخ ها نصب می شوند نیز در کارگاه ها و آزمایشگاه ها رایج هستند.
مخزن کرایوژنیک باید دارای سیستم های عایق حرارتی باشند و بتوانند تغییرات ناگهانی دما و فشار را تحمل کنند. استفاده از مخزن برودتی ذخیره سازی و حمل و نقل موثر مواد برودتی را تضمین می کند که نشان دهنده مزیتی از نظر فضای ذخیره سازی (از آنجایی که گازهای مایع فضای کمتری را اشغال می کنند) و ایمنی در جابجایی این مواد می باشد. انواع مختلفی از مخازن برودتی وجود دارند، در حالی که یک پیکربندی رایج شامل مخازن استوانه ای دو جداره است که مخازن داخلی از فولاد ضد زنگ و مخازن بیرونی ساخته شده از فولاد کربنی با مواد عایق پر شده است. تنظیمات با خلاء بالا برای به حداقل رساندن تلفات گرما در محل قرار داده شده است.
اجزای اصلی یک مخزن کرایوژنیک
برای اینکه یک مخزن کرایوژنیک بتواند این مواد را در خود نگه دارد، باید با ویژگی های محیطی خاصی که با آن مواجه می شود، از جمله اندازه، مکان، آب و هوا و نوع خاک و سایر شرایط سازگار شود. مایع نگهداری شده در داخل (نیتروژن، اکسیژن، آرگون، گاز طبیعی مایع، گاز بنزین مایع، اتیلن…) نیز تا حد زیادی ویژگی های ظرف برودتی را بهبود می بخشد. با این حال، و اگرچه سفارشی سازی نقش کلیدی در توسعه مخزن برودتی مناسب دارد، می توان به طور کلی از سه جزء زیر برای این مخازن ذخیره سازی صحبت کرد: مخزن داخلی این قسمت در تماس مستقیم با مایع برودتی است و حاوی آن است، به طوری که به طور معمول از فولاد ضد زنگ ساخته شده است که قادر به مقاومت در برابر دماهای بسیار پایین بدون ترک یا سایر مشکلات است.
ظرف بیرونی که به نام لایه خلاء نیز شناخته می شود، این قسمت از فولاد کربنی ساخته شده است و وظیفه تضمین عایق را بر عهده دارد و به عنوان یک دیوار محافظ عمل می کند که از انتقال حرارت از محیط بیرون جلوگیری می کند. سیستم عایق با مخازن برودتی در مقیاس بزرگ، هر دو مخزن با یک فضای خلاء برای تضمین عایق تقسیم می شوند. گزینه های دیگری نیز در دسترس هستند، از جمله افزودن ترکیبی از مواد عایق. سیستم تنظیم فشار علاوه بر این، مخازن معمولاً دارای سیستمی هستند که وظیفه تنظیم فشار را بر عهده دارد، که به طور خاص برای ثابت ماندن فشار و مطابقت با نیازهای هر کاربر طراحی شده است.
نکات ایمنی هنگام کار با مخازن برودتی
ویژگی ها و ملاحظات ایمنی هنگام کار با یک مخزن کرایوژنیک به منظور تضمین نصب ایمن و کارآمد مخازن برودتی و اجزای مکمل آنها و همچنین بقیه عناصر، باید ملاحظات بعدی را در نظر گرفت: انتخاب مکان مناسب. این امر هم در مورد تجهیزات فضای باز و هم در داخل ساختمان صدق می کند. به عنوان یک قاعده کلی، عاقلانه است که مخزن برودتی را در نزدیکی محل استفاده از ماده برودتی قرار دهید. پیش بینی خطرات احتمالی ایمنی این شامل کنار هم قرار دادن سیستم محصور کننده مناسب، به منظور جلوگیری از نشتی، و همچنین مسیرهای تخلیه در داخل محل و اجتناب از محصولات قیری با توجه به دسترسی خودرو است.
سخن پایانی
مخزن کرایوژنیک از جمله مخزنی است که کاربردهای فراوانی در صنعت، آزمایشگاه و بیمارستان… دارد. این مخازن با ویژگیهای متعدد به بازار عرضه شدهاند. برای دریافت اطلاعات بیشتر کافیست با کارشناسان ما در مجموعه پرشیا گاز آسیا تماس بگیرید.