تانک ازت
تانک ازت که برای انتقال و نگهداری ازت مایع مورد استفاده قرار می گیرد امروزه در مراکز درمانی از جمله بیمارستان ها آزمایشگاه ها بسیار کاربرد دارد. ساختاری ویژه دارد که آزمایشگاههای پزشکی آن را تایید کردهاند. این تانکها با نام مایع ازت، فلاسک ازت، مایع فلاسک نیتروژن مخزن عضو مخزن نیتروژن و کانتینر ازت مایع نیز شناخته شده اند. ما در ادامه این مطلب میخواهیم در مورد کاربرد ها، مزایا و قیمت این صحبت کنیم. تانکهای ازت دارای هیچ گونه تبادل دمایی با محیط خارج ندارند؛ برای همین است که دمای داخل آن ثابت می ماند. مخازن ازت برای مدت های طولانی می توانند نمونه های مختلف از جمله سلول های زنده را در خود نگه دارند. از این رو از این تانک ها به عنوان فریزر آزمایشگاهی هم استفاده میشود.
کاربرد تانک ازت
مخازن ازت که به عنوان یک نگهدارنده برای نیتروژن مایع استفاده می شوند دمایی نزدیک به ۱۹۶ درجه زیر صفر دارند و می توان به عنوان فریزر از آنها استفاده کرد. همانطور که اشاره کردیم این مخازن به عنوان خنک کننده استفاده می شوند. در صنعت پزشکی برای بی حس کردن موضعی بافت ها کاربرد دارند. در صنایع غذایی برای حمل و نقل مواد غذایی از آن استفاده میکنند. در بیمارستانها از این تانک های نیتروژن برای نگهداری از سلولها، بافتها و اعضای اهدای پیوند استفاده میکنند. در این تانکها در مراکز ناباروری برای نگهداری اسپرم، تخمک و نطفه کاربرد دارند. نیتروژن مایع در صنایعی از جمله برودت و سرمایش راکتورها مورد استفاده قرار میگیرد و از افزایش دما در بخش های مختلف جلوگیری میکند.
تانک ازت بسیار پرکاربرد است؛ اما مهمترین کاربرد آن در صنایع غذایی و حمل و نقل می باشد. سرمای زیادی دارد. مایع نیتروژن بیاثر و غیر سمی است. همین بی اثر بودن آن برای سلامت انسان کاربرد دارد. برای تهیه مواد غذایی منجمد و سرد نگه داشتن آنها در هنگام حمل و نقل بسیار مناسب است. می توان در حمل و نقل های کوتاه و طولانی مدت از این تانکرها استفاده کرد. از مراکزی که بیشترین مصرف نیتروژن مایع را دارند میتوان به بیمارستان اشاره کرد. در زمینه های مختلفی از جمله برای ذخیره و نگهداری تخمکها، خون و اعضای بدن از نیتروژن مایع استفاده می کنند. در آزمایشگاه ها نیز از نیتروژن به عنوان فریزر آزمایشگاهی استفاده می کنند. تانکها در آزمایشگاه های علمی برای نگهداری مواد پر اهمیت در دمای ثابت استفاده می شوند.
اهمیت مخازن ازت
همانطور که اشاره کردیم دمای نیتروژن مایع بسیار پایین است. این دما همان منفی ١٩۶ درجه می باشد و به راحتی میتواند باعث قطع انگشتان و اعضای بدن انسان و دیگر موجودات زنده شود. نمی توان از ظرف معمولی برای نگهداری آن در نظر گرفت؛ زیرا در این حالت ظرف دچار شکستگی یا تغییر حالت می شود. در نگهداری نیتروژن باید از تانک ازت استفاده شود؛ زیرا نیتروژن مایع بسیار ناپایدار است. این ناپایداری باعث می شود نقطه جوش عنصر بسیار پایین باشد. نیتروژن مایع در هر دمایی به غیر از -۱۹۶ به نقطه جوش میرسد، تبخیر می شود و به گاز تبدیل خواهد شد؛ بنابراین حتماً باید آن را در مخازن مخصوص قرار داد. تانک ازت در حجم های ۳ تا ۶۵ لیتری برای مصارف مختلف به بازار عرضه شده است. شما می توانید برای خرید تانک ازت به محصولات پرشیا گاز آسیا مراجعه کنید.
نکات مهم هنگام کار با تانک ازت
یکسری نکات هستند که هنگام کار کردن با تانک ازت باید به آنها توجه کنید. باید دقت کنید که قسمت هایی از بدن تان که پوشیده نیست در تماس مستقیم با نیتروژن یا ظروف آن نباشد؛ زیرا در این صورت ممکن است بدنه ظرف به پوست شما بچسبد. دچار یخزدگی شوید. نیتروژن مایع کاملاً غیر سمی است اما تنفس بخار آن میتواند باعث کاهش اکسیژنرسانی، ایجاد سرگیجه، تهوع و استفراغ شود. در مواجهه شدید با این امر گاهی مرگ، فرد را تهدید میکند.
ظروفی که برای کار در دمای معمولی آزمایشگاه ساخته شدهاند در دماهای پایین ترک میخورند؛ بنابراین ریختن نیتروژن مایع در یک ظرف گرمتر یا فرو بردن آن در ظرفها باعث جوشیدن و پاشیدن قطرات نیتروژن خواهد شد. هنگام کار حتماً باید به دمای محیط و دمای ظرف استفاده شده دقت کنید. سطح نیتروژن مایع نباید از ارتفاع ۷ سانتی متر از کف تانک پایین تر برود. گازهایی که از این مایع متصاعد می شوند سرد هستند و ممکن است باعث سوختگی شوند. هنگام کار با نیتروژن مایع تا حد ممکن سر خود را از آن دور نگه دارید.